Hayır Diyememek ve Sebepleri
Kişilerin talepleri doğrultusunda , önceliklerimizi, isteklerimizi bir kenara bırakarak,istemeyerek de olsa ,istismar edildiğimizi düşünsek bile hayır diyememek, fizyolojik ve psikolojik bir çok rahatsızlığın en yaygın sebeplerinden biridir. Kişi bu durumda kendini suçlar Olumsuz duygu ve düşünceleri artar, yaşam enerjisinin akışı engellenir ve hiç beklenmeyen bir zamanda öfke patlamaları yaşar . Bu zaman zaman pek çok kişinin yaşadığı ,korku kaynaklı , kişinin bakış açısıyla,zihninde düşüncelere yüklediği anlamla ilgili bir durumdur
-Hayır dersem sevilmem-
-Hayır dersem onaylanmam-
-Hayır dersem ilişkim yürümez ya da bozulur-
-Ya yalnız kalırsam?
-Bencil olduğum düşünülürse?
-Yanlış anlaşılırsam?
-İstenileni verirsem, kaybetmem-
-Saçımı süpürge ediyorum-
-Kötü olmayayım-ya da herkese karşı iyi olayım-
Bu gibi duygu ve düşüncelerin temeli oldukça eskilere,çocukluğumuza dayanıyor
Bu satırları genişletmek de oldukça mümkün. Hayır kelimesini insanları reddetmek olarak algılayan kişiler bu kelimeyi duymaya karşı da oldukça hassasiyet ve alınganlık gösterir ve bu durum başka bir insanın onayına ihtiyaç duyulduğu anlamına gelir.
Nerede –evet-nerede- hayır- diyeceğimizi bilemiyorsak öncelikle 0-6 yaş arasında güven duygusunun oluşmaya başladığı çocukluk dönemine ve ebeveyn ilişkilerine bakmak gerekiyor. Çocuklukta ebeveynlerin sevgiyi koşullara bağlaması , çocuğun kendisi olmasına izin verilmemesi,yanlış davranışlarda bulunduğunda, şahsına yönelik sürekli eleştirilip,yeterince şefkat gösterilmemesi , -hayır – demenin ayıplanması,korkutulması gibi pek çok neden olabilir…Ergenlik dönemi ve yetişkinlik döneminde ise kişi, özellikle eksikliğini hissettiği sevgi için, gerek sosyal ilişkilerinde,gerek ikili ilişkilerinde kendi mutluluğunu bir kenara bırakarak ; (istenileni yaptığında ,--hayır-demediğinde),sevileceğine,onaylanacağına ve mutlu olacağına inanır.Bu arayış ,bakış açısını değiştirinceye ,bazı dersleri öğreninceye kadar sürer gider…
İyi haber;
Eksikliğini hissettiğimiz ne varsa kendimize verebiliriz. Kendimizi severek, kendimize saygı duyarak, kendimizi takdir ederek , öğrenerek ve yüreğimizin sesi ne kulak vererek…
İyilik yapalım , merhametli olalım,fakat hasta olmak pahasına değil,
Benci olalım fakat bencil değil,
İlişkilerimizde ;öznelliğe odaklanalım nesnelliğe değil,
Öncelikle kendi duygularımızın sorumluluğunu alalım, başkalarının değil,
-Hayır -diyebilen olalım fakat varlığa karşı değil.
Yukarıdaki sıralanan düşüncelerden bir tanesi ya da bir kaçı zihninizde oluşmuş sa ya da kendinize ait farklı bir sıralamanız var sa öncelikle kendinize sorun:- Bu düşünce doğru mu? Bu düşünceye neden bağlanıyorum ?- diye… Cevapları verirken kendinizi ,ebeveynlerinizi ve başkalarını i yargılamayın ve suçlamayın .Onlar da çocukluklarında benzer durumları yaşadılar .Siz sadece gözlerinizi kapatın kendinize sorun. Zihnimdeki bu düşünce olmasaydı ben kim olurdum-? Cevabınızı imgelemeye çalışın. Sonrasında ise olduğunuz şeye değer verin…
Bireysel destek ve çalışmalar için iletişime geçebilir, bilgi edinebilirsiniz.
Sevgilerimle
HÜLYA ŞENGÜL
REİKİ MASTER