Makaleler > Sağlık

OKB Obsesif Kompülsif Bozukluk - Takıntı Hastalığı

18 Nisan 2017


Anksiyete türü bir rahatsızlık olan obsesif-kompülsif bozukluk (OKB), insanları tekrarlanan düşünce ve davranışlar döngüsüne hapsederek kısıtlayan bir hastalıktır. Obsesif-kompülsif bozukluğu olan kişiler, kontrol edemedikleri yinelenen ve stres yaratan düşünceler, korkular veya görüntüler  (obsesyonlar) nedeniyle huzursuz olurlar. Bu düşüncelerin yarattığı anksiyete bazı ritüelleri ya da rutinleri acil olarak gerçekleştirme ihtiyacına (kompülsiyonlar) neden olur. Ritüeller takıntılı düşünceleri önleme veya akıldan uzaklaştırma girişimiyle yapılır. Ritüel anksiyeteyi geçici olarak durdurur, obsesif düşünceler tekrar oluştuğunda kişinin ritüeli hemen tekrar etmesi gerekir. Bu OKB döngüsü kişinin gününden saatler çalarak normal günlük işlerini yapmasını engelleyebilir. Obsesif-kompülsif bozukluğu olan kişiler saplantılarının ve takıntılarının gerçek dışı veya manasız olduğunun farkında olabilirler, fakat kendilerini durduramazlar.

OKB (Obsesif Kompülsif Bozukluk) belirtileri nelerdir?

Yaygın obsesyon belirtileri:

  • Pislik veya mikrop bulaşmasından korkma
  • Başkasına zarar vermekten korkma
  • Hata yapmaktan korkma
  • Rezil olmaktan veya sosyal açıdan kabul edilemez bir şekilde davranmaktan korkma
  • Şeytanca veya günahkar düşünmekten korkma
  • Düzen, simetri, kusursuzluk ihtiyacı
  • Aşırı kuşku ve sürekli güvence ihtiyacı

Yaygın kompülsiyon belirtileri:

  • Tekrar tekrar yıkanma, duş alma veya ellerini yıkama
  • El sıkışmayı veya kapı tokmağına dokunmayı reddetme
  • Kilit, ocak gibi şeyleri sürekli kontrol etme
  • Rutin işleri yaparken içinden veya yüksek sesle sürekli sayı sayma
  • Sürekli bir şeyleri belli bir biçimde düzenleme
  • Belirli bir sıraya göre yemek yeme
  • Genellikle rahatsız edici olan, akıldan çıkmayan ve uykuyu bölen kelimelere, görüntülere veya düşüncelere takılıp kalma
  • Belirli kelimeleri, cümleleri veya duaları tekrarlama
  • İşleri belirli bir sayıda yapma ihtiyacı
  • Değeri olmayan şeyleri toplama veya biriktirme

Obsesif-kompülsif bozukluğa ne neden olur?

Nedeni tam olarak anlaşılmamış olsa da, araştırmalar biyolojik ve çevresel faktörlerin OKB ile ilişkili olabileceğini göstermiştir. Biyolojik faktörler: Beyin karmaşık bir yapıdır. Bedenin normal işleyişi için ihtiyaç duyulan, nöron adı verilen milyarlarca sinir hücresi vardır. Nöronlar elektrik sinyalleri yoluyla iletişim kurar. Nörotransmiter adı verilen kimyasallar bu sinyallerin nörondan nörona iletilmesine yardım eder. Araştırmalar serotonin adı verilen nörotransmiterin seviyesinin düşmesi ile OKB gelişimi arasında bir bağlantı saptamıştır. Serotonin dengesizliğinin ebeveynden çocuğa geçtiğine dair kanıt da vardır. Bu da obsesif-kompülsif bozukluğun genetik olabileceğinin göstergesidir. Ayrıca beynin belirli bölgeleri serotonin dengesizliğinden etkilenir, bu da OKB’ye yol açar. Bu problemin, beynin sağduyu ve planlama ile ilgili bölgeleri ve bedensel hareketleri içeren mesajları süzen bölgeleriyle bağlantılı olan beyin yolaklarıyla alakalı olduğu görülür. Araştırmalar Streptokok bakterisinin neden olduğu belli bir tür enfeksiyon ile OKB arasında bir ilişki de saptamıştır. Eğer bu enfeksiyon nükseder ve tedavi edilmezse, OKB gelişimine ve çocuklarda diğer bozukluklara sebep olabilir. Çevresel faktörler: Bazı çevresel stres yaratıcı faktörler OKB’yi tetikleyebilir. Belirli çevresel faktörler ise kişide var olan bu rahatsızlığı kötüleştirebilir. Bunlar;
  • Taciz
  • Yaşamsal değişiklikler
  • Hastalık
  • Sevilen birinin ölmesi
  • İş veya okulla ilgili değişiklikler veya problemler
  • İlişkiyle ilgili kaygılar

OKB (Obsesif Kompülsif Bozukluk) ne kadar yaygındır?

OKB ABD’ de 3.3 milyon yetişkini ve 1 milyon çocuk ve genci etkilemektedir. Rahatsızlık ilk olarak çocuklukta, gençlikte ve yetişkinliğin ilk yıllarında ortaya çıkar. Irk ve sosyoekonomik alt yapı fark etmeden tüm kadın ve erkeklerde eşit oranda görülür.

OKB (Obsesif Kompülsif Bozukluk) teşhisi nasıl konur?

OKB için laboratuvar testi yapılmaz. Doktor hastanın ritüellere ayırdığı zaman da dahil olmak üzere hastanın belirtilerini değerlendirerek teşhisini koyar.

OKB (Obsesif Kompülsif Bozukluk) nasıl tedavi edilir?

OKB kendi kendine geçmez, bu yüzden tedavi edilmesi önemlidir. En iyi tedavi yöntemi ilaç ve bilişsel davranış terapisidir. Bilişsel davranış terapisi: Bilişsel davranış terapisinin hedefi, obsesif-kompülsif bozukluğu olanların ritüellerini gerçekleştirmeden korkularıyla yüz yüze gelmelerini ve anksiyetenin azaltılmasını sağlamaktır. Bu terapi obsesif-kompülsif bozukluğu olanlarda sıkça görülen abartılmış veya felaketler içeren düşünceleri azaltmaya da odaklanılır. İlaç tedavisi: Trisiklik antidepresanlar, selektif serotonin geri alım inhibitörleri OKB tedavisinde yardımcı olabilir. Hastaların ilaç ve bilişsel davranış terapisine cevap vermedikleri şiddetli vakalarda Eloktrokonvulsif Terapi (EKT) veya beyin cerrahisi kullanılabilir. EKT esnasında hastanın başına elektrotlar takılır ve beyne nöbete sebep olan bir dizi elektrik şoku verilir, bu nöbetler beyinde nörotransmitterlerin salınmasına sebep olur. Sürekli tedavi sonucunda hastalar normal veya normale yakın yaşam sürerler. Erken teşhis her zaman tedavi süresini azaltır. * WebMD’den çevrilmiştir. Ayrıntılı bilgiye ulaşmak için WebMD web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Son Eklenen Makaleler


ENDİŞE BİTTİĞİNDE SAĞLIK BİR ANDA DÜZELİR

Sağlık > 22 Ocak 2024 14:20
Eğer sürekli hastalık yada nefret, kızgınlık ve olumsuzluk düşünceleri taşırsanız, bedeniniz bu düşünceleri fiziksel boyuta dönüştürecektir.

ENERJİLER DEĞİŞTİĞİNDE İLİŞKİLER DE DEĞİŞİR

Makalelerim > 26 Haziran 2023 03:20
Kendimizle,partnerimizle,ailemiz ve arkadaşlarımızla olan ilişkilerin yaşantımızdaki önemi tartışılmaz... Öyle ki; bu ilişkilerden birindeki olumsuzluk, diğer ilişkilerimize de yansır.

YÜREĞİNİZİ YENİ FİKİRLERE AÇIN;RUTİNDEN ÇIKIN!

Makalelerim > 26 Haziran 2023 02:32
Hiç değiştirmediğimiz, değiştirmeyi aklımızın ucundan bile geçirmediğimiz birçok alışkanlığımız vardır.Bir de asla yapmadığımız ve kesinlikle yapmayacağımızı da belirttiğimiz; o kadar katı olmasak bile yapmayı hiç düşünmeyeceğimiz şeyler…

AĞRILARI TETİKLEYEN GİZLİ PSİKOLOJİK NEDENLER

Sağlık > 26 Haziran 2023 01:56
Psychology Today dergisinde yayınlanan bilimsel bir çalışmaya göre, vücudumuzdaki ağrıların fiziksel sebeplerinin yanı sıra duygusal sebepleri de olabilir.

HAYATINIZI SABOTE EDEN ZEHİRLİ DÜŞÜNCELERDEN ÖZGÜRLEŞİN

Farkındalık Üzerine > 26 Haziran 2023 01:25
Güne mutsuz başlıyor, hayatınızın hiç değişmeyen bir kısır döngü tarafından yönetildiğini düşünüyor ve bunun için başkalarını mı suçluyorsunuz? O zaman, belki farkında bile olmadığınız bazı‘ zehirli‘ düşüncelerden kurtulmanız gerekiyor demektir.

KORKULARINIZLA YÜZLEŞİN! Onların pek çoğu sadece zihninizde yaşanan senaryolardır

Makalelerim > 04 Mayıs 2023 12:17
Zihnimizde tasarlanan korkularımızı bulmak ve de onlarla yüzleşerek mutluluğa dönüştürmek o kadar önemli ki; “Neden?” derseniz bu korkular, sorunu aslında olduğundan daha da büyük görmemize ve eylemsizlik döngüsüne girerek,yapmamız gerekenleri ertelemeye

SORUNLU ÇAKRA TESTİ

Farkındalık Üzerine > 18 Temmuz 2022 11:30
Aşağıdaki testi yanıtlarken size en fazla uyan şıkka evet deyin Aynı anda iki tane şık uyabilir ama amaç en fazla sorun olan çakrayı test etmek olduğu için en fazla uyan şıkkı seçmelisiniz. Yanıtlarınızı not etmeyi unutmayın

HAYATINIZA ANLAM KATACAK 1O ALTIN SÖZ

Farkındalık Üzerine > 09 Haziran 2022 04:11
Hayatın özeti bu altın değerindeki sözleri mutlaka okuyun ve iç dünyanızda anlamlandırın çünkü hayatınıza ilham verecek ve hayatınıza yeni bir yön verecek güçte.

KENDİNİZ İÇİN BİR İYİLİK YAPIN; AFFEDİN ve ÖZGÜRLEŞİN!

Makalelerim > 09 Haziran 2022 03:29
Şayet istediğiniz;içinde bulunduğunuz anın canlılığını görebilmek, geleceğe umutla bakabilmek en önemlisi de sağlıklı ve huzurlu bir yaşamın kapılarını açabilmekse, affetmenin önemini fark etmeniz gerekir

BULUNDUĞUNUZ ORTAMA DİKKAT EDİN! MEKAN ENERJİSİ HAFİFE ALINMAMALI...

Makalelerim > 09 Haziran 2022 02:12
Şayet istediğiniz evinizde ya da çalıştığınız ofiste daha huzurlu ve mutlu olmak ise, bu ortamların enerji temizliğine önem vermeniz gerektiğinin bilincinde olmanız, gerçekten büyük bir öneme sahiptir.

HAYAT AKIP GİDERKEN...

Makalelerim > 28 Nisan 2022 04:47
Zamanınızın çoğunu; kurduğunuz ilişkileri, bu ilişkilerden aldığınız yaraları, yaptığınız ve yapmadığınız şeylerle ilgili duyduğunuz pişmanlıkları düşünerek geçiriyorsanız, çok şeyi kaçırıyorsunuz.

ENERJİNİZİ ENDİŞELERİNİZE DEĞİL,HAYALLERİNİZE ODAKLAYIN!

Farkındalık Üzerine > 28 Nisan 2022 04:30
Hayaller derken, elbette içinde sevgi barındıran, kendinizin ve bütünün hayrına olan, o sıcacık hayallerden bahsediyorum. Ya da yine bu doğrultuda, “olmasını ve gerçekleşmesini istediğiniz şeyler” olarak da düşünebilirsiniz.

ÖLÜM DÖŞEĞİNDEKİ HASTALARIN EN BÜYÜK 5 PİŞMANLIĞI

Makalelerim > 21 Haziran 2021 12:41
Avusturalya’lı bir hemşire olan Bronnie Ware, ölüm döşeğindeki insanların en büyük 5 pişmanlığını kaleme aldığı ‘’ The Top Five Regrest of Dying’’ adlı kitapta; hastaların dile getirdiği pişmanlıklarını derlemiş ve bu pişmanlıkları şöyle sıralamıştı:

Hayattan Ne Öğrendim?

Farkındalık Üzerine > 11 Temmuz 2020 05:07
Hayattan Ne Öğrendim?

Geçmişin Üzerindeki Etkisi Nedir?

Sağlık > 24 Haziran 2020 18:05
Geçmişin Üzerindeki Etkisi Nedir? Bu soru, bir tartışma konusudur. Psikoloji ekollerinin geçmişe ve geçmişin bireyin üzerindeki etkisine yaklaşımları çok değişiktir.