Makaleler > Sağlık

Amigdala Nedir?

28 Nisan 2017


Amigdalanın fonksiyonları, vücudumuz için son derece önemlidir çünkü; bu fonksiyonlar olmazsa duygularımızı kaybederiz. Beyindeki bu yapı bizim duygusal ve sosyal tepkilerimizden ve anılarımızdan sorumludur. Öyleyse amigdalanın fonksiyonu ve lokalizasyonuna göz atalım.

Amigdala, beynin iyi bilinen, tanınmış bir parçası olmayabilir ancak kesinlikle önemli bir parçasıdır. Beyindeki hipotalamus bezinin hemen üzerinde yer alan badem şeklinde, beynin temporal loblarının derinliklerinde yerleşen nöronların oluşturduğu beynin bir bölümüdür. Her biri kulaklarımızdan bir kaç cm uzaklıkta iki amigdalaya sahibiz. Bu küçük kitle bir kişinin zihinsel ve duygusal durumu ile ilişkilendirilmiştir. “Amigdala” kelimesi Yunanca badem kelimesinden gelir çünkü şekli ve büyüklüğü bir bademe benzer. Amigdala’nın fonksiyonları sinir hücrelerinin neokorteks ve görsel korteks gibi beynin çeşitli merkezlerine bağlanmasıyla sağlanır. Amigdala aynı zamanda sinir sisteminin önemli bir parçası olan limbik sistemin bir parçasıdır.

Amigdala’nın Fonksiyonu:4401_film
19. yüzyıla kadar, bu yapının varlığını bile insanoğlu tarafından bilinmiyordu. 1930’larda araştırmacılar temporal lobları hasarlanan insanlarda korku duygusu, cinsel davranışlar ve beslenme davranışlarında değişiklikler meydana geldiğini tespit ettiler. Daha sonra yüzyılın ortalarına doğru amigdala hasar gördüğünde duygusal işlemede değişiklikler meydana geldiği görüldü. Bu yapının bugün daha iyi anlaşılması Ursin ve Kaada, Blanchard ve Blanchard, Weiskrantz, Heimer, Kapp, McGaugh, LeDoux ve Davis gibi birçok bilim adamının öncü çalışmaları sayesinde mümkün olmuştur. Amigdala’nın orbitofrontal korteks, striatum ve talamus gibi duygusal işleme katılan tüm yapılar ile bağlantılı olduğu görülmektedir. Hem insanlarda hem de hayvanlarda amigdala korku ve keyif duygularıyla ilişkilidir. Amigdalanın temel işlevi duygusal ve sosyal işlemedir. Ayrıca duygusal olayları çözümler ve bu olaylarla ilgili anıları depolar. Araştırmacılar aynı zamanda erkek ve kadınlardaki amigdalanın, duygusal durumlara farklı tepkiler verdiğini tespit etti.

Bazı duyguları hissedebilmek ve karşı tarafın duygularını anlayabilmek için amigdalaya sahip olmamız gerekir. Örneğin korku duygusu, amigdalayla ilişkili bir duygudur. Örneğin bir kişinin öldürüldüğünü görmek kalbimizin daha hızlı çarpmasını sağlar. Aşırı korku ve endişeli düşünceler beynimizin panikleyip kendisi de öldürülmeden oradan kaçabilmek için kaçış yolları düşünmesine neden olur. Korkunun sebep olduğu bu kendini koruma iç güdüsünü sağlayan amigdalanın aktif hale gelmesidir. Amigdala ayrıca bu korkunç öldürülme olayını hafızada depolar, ne zaman bu olayı tekrar düşünürsek o gün ve olay gözümüzün önünde belirir ve korkunun neden olduğu titreme, ürperme gibi diğer belirtileri de tekrardan yaşarız. Bu da gösteriyor ki amigdala kişinin o deneyimi yeniden yaşamasını sağlayan duyguları ve anıları saklıyor. Ayrıca araştırmacılar amigdalaları hasarlı olan kişilerin hiç bir korku belirtisi göstermediklerini tespit etti. Normalde bir kişinin kalbinde korkuya neden olan silahlar, örümcekler, yılanlar, yükseklik, hırsızlar, korku filmleri ya da diğer faktörlere hiç bir tepki vermedikleri görüldü. Bu açıkça amigdala ve korku tepkileri arasındaki bağlantıyı kanıtlıyor. İnme sonrası amigdalası hasar alan insanlarda, korku duygusu diğer duygulara kıyasla çok daha az görülür.

4401_images_(1)

Weiskrantz tarafından yürütülen araştırmada, amigdaladaki lezyonların davranışsal ve duygusal bozukluklara neden olduğu göstermiştir. Otizm, fobiler, travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete ve depresyon gibi durumların da amigdalanın anormal işleyişi ile bağlantılı olduğu görülmektedir. Bipolar bozukluğu olan insanların korku duygusunu çok fazla hissetmesinin nedeni ise büyük bir amigdalaya sahip olmaları gibi görülmektedir. Ayrıca, amigdaladaki hasar şiddetli psikopat davranışlara neden olmaktadır. Hasar görmesi, nörotransmitter dengesizliği veya gelişimsel sorunlar amigdalanın anormal çalışmasına neden olan etkenler olabilir.

Amigdala artık geçmişte olduğu kadar az bilinen bir beyin bölgesi değildir. Bugün geniş, derinlemesine araştırmalar yürütülen beyin yapılarından biridir. Ancak duyguların nasıl işlendiği, depolandığı, tekrar gün yüzüne çıkarıldığı ve anıların tam olarak nasıl oluşturulduğunun anlaşılması için amigdala üzerine yapılan çalışmalar devam etmelidir.

Kaynakça:
http://www.buzzle.com/articles/amygdala-function.html

Bilgiustam

Son Eklenen Makaleler


ENDİŞE BİTTİĞİNDE SAĞLIK BİR ANDA DÜZELİR

Sağlık > 22 Ocak 2024 14:20
Eğer sürekli hastalık yada nefret, kızgınlık ve olumsuzluk düşünceleri taşırsanız, bedeniniz bu düşünceleri fiziksel boyuta dönüştürecektir.

ENERJİLER DEĞİŞTİĞİNDE İLİŞKİLER DE DEĞİŞİR

Makalelerim > 26 Haziran 2023 03:20
Kendimizle,partnerimizle,ailemiz ve arkadaşlarımızla olan ilişkilerin yaşantımızdaki önemi tartışılmaz... Öyle ki; bu ilişkilerden birindeki olumsuzluk, diğer ilişkilerimize de yansır.

YÜREĞİNİZİ YENİ FİKİRLERE AÇIN;RUTİNDEN ÇIKIN!

Makalelerim > 26 Haziran 2023 02:32
Hiç değiştirmediğimiz, değiştirmeyi aklımızın ucundan bile geçirmediğimiz birçok alışkanlığımız vardır.Bir de asla yapmadığımız ve kesinlikle yapmayacağımızı da belirttiğimiz; o kadar katı olmasak bile yapmayı hiç düşünmeyeceğimiz şeyler…

AĞRILARI TETİKLEYEN GİZLİ PSİKOLOJİK NEDENLER

Sağlık > 26 Haziran 2023 01:56
Psychology Today dergisinde yayınlanan bilimsel bir çalışmaya göre, vücudumuzdaki ağrıların fiziksel sebeplerinin yanı sıra duygusal sebepleri de olabilir.

HAYATINIZI SABOTE EDEN ZEHİRLİ DÜŞÜNCELERDEN ÖZGÜRLEŞİN

Farkındalık Üzerine > 26 Haziran 2023 01:25
Güne mutsuz başlıyor, hayatınızın hiç değişmeyen bir kısır döngü tarafından yönetildiğini düşünüyor ve bunun için başkalarını mı suçluyorsunuz? O zaman, belki farkında bile olmadığınız bazı‘ zehirli‘ düşüncelerden kurtulmanız gerekiyor demektir.

KORKULARINIZLA YÜZLEŞİN! Onların pek çoğu sadece zihninizde yaşanan senaryolardır

Makalelerim > 04 Mayıs 2023 12:17
Zihnimizde tasarlanan korkularımızı bulmak ve de onlarla yüzleşerek mutluluğa dönüştürmek o kadar önemli ki; “Neden?” derseniz bu korkular, sorunu aslında olduğundan daha da büyük görmemize ve eylemsizlik döngüsüne girerek,yapmamız gerekenleri ertelemeye

SORUNLU ÇAKRA TESTİ

Farkındalık Üzerine > 18 Temmuz 2022 11:30
Aşağıdaki testi yanıtlarken size en fazla uyan şıkka evet deyin Aynı anda iki tane şık uyabilir ama amaç en fazla sorun olan çakrayı test etmek olduğu için en fazla uyan şıkkı seçmelisiniz. Yanıtlarınızı not etmeyi unutmayın

HAYATINIZA ANLAM KATACAK 1O ALTIN SÖZ

Farkındalık Üzerine > 09 Haziran 2022 04:11
Hayatın özeti bu altın değerindeki sözleri mutlaka okuyun ve iç dünyanızda anlamlandırın çünkü hayatınıza ilham verecek ve hayatınıza yeni bir yön verecek güçte.

KENDİNİZ İÇİN BİR İYİLİK YAPIN; AFFEDİN ve ÖZGÜRLEŞİN!

Makalelerim > 09 Haziran 2022 03:29
Şayet istediğiniz;içinde bulunduğunuz anın canlılığını görebilmek, geleceğe umutla bakabilmek en önemlisi de sağlıklı ve huzurlu bir yaşamın kapılarını açabilmekse, affetmenin önemini fark etmeniz gerekir

BULUNDUĞUNUZ ORTAMA DİKKAT EDİN! MEKAN ENERJİSİ HAFİFE ALINMAMALI...

Makalelerim > 09 Haziran 2022 02:12
Şayet istediğiniz evinizde ya da çalıştığınız ofiste daha huzurlu ve mutlu olmak ise, bu ortamların enerji temizliğine önem vermeniz gerektiğinin bilincinde olmanız, gerçekten büyük bir öneme sahiptir.

HAYAT AKIP GİDERKEN...

Makalelerim > 28 Nisan 2022 04:47
Zamanınızın çoğunu; kurduğunuz ilişkileri, bu ilişkilerden aldığınız yaraları, yaptığınız ve yapmadığınız şeylerle ilgili duyduğunuz pişmanlıkları düşünerek geçiriyorsanız, çok şeyi kaçırıyorsunuz.

ENERJİNİZİ ENDİŞELERİNİZE DEĞİL,HAYALLERİNİZE ODAKLAYIN!

Farkındalık Üzerine > 28 Nisan 2022 04:30
Hayaller derken, elbette içinde sevgi barındıran, kendinizin ve bütünün hayrına olan, o sıcacık hayallerden bahsediyorum. Ya da yine bu doğrultuda, “olmasını ve gerçekleşmesini istediğiniz şeyler” olarak da düşünebilirsiniz.

ÖLÜM DÖŞEĞİNDEKİ HASTALARIN EN BÜYÜK 5 PİŞMANLIĞI

Makalelerim > 21 Haziran 2021 12:41
Avusturalya’lı bir hemşire olan Bronnie Ware, ölüm döşeğindeki insanların en büyük 5 pişmanlığını kaleme aldığı ‘’ The Top Five Regrest of Dying’’ adlı kitapta; hastaların dile getirdiği pişmanlıklarını derlemiş ve bu pişmanlıkları şöyle sıralamıştı:

Hayattan Ne Öğrendim?

Farkındalık Üzerine > 11 Temmuz 2020 05:07
Hayattan Ne Öğrendim?

Geçmişin Üzerindeki Etkisi Nedir?

Sağlık > 24 Haziran 2020 18:05
Geçmişin Üzerindeki Etkisi Nedir? Bu soru, bir tartışma konusudur. Psikoloji ekollerinin geçmişe ve geçmişin bireyin üzerindeki etkisine yaklaşımları çok değişiktir.